середу, 25 травня 2016 р.

До 90-річчя з дня вбивства Симона Петлюри

Фото - 90 років від дня загибелі головного отамана УНР Симона ПетлюриСьогодні 90 років з дня загибелі головного отамана армії Української Народної Республіки, публіциста та політика - Симона Петлюри.
  Його ім'я асоціюють із символом української державності. За свій патріотизм він і поплатився. Після перемоги в громадянській війні - більшовики почали ліквідовувати опонентів. Першою жертвою став Симон Петлюра. У 26-му його просто у середмісті Парижа розстріляв радянський агент. 
 Образ Петлюри й досі залишається суперечливим. Герой, вигнанець, антисеміт.    Москва сплутала факти і виставила українця лютим ворогом євреїв у часи Громадянської війни. Та для українців Петлюра - приклад незламної боротьби за свободу та незалежність. За життя і до смерті він зібрав навколо себе цілий букет буцімто несумісних епітетів: борець за свободу та погромник проти євреїв, до яких насправді і причетним не був. Він був щирим вірянином. - Шлях звільнення кожної нації густо кропиться кров'ю. Нашої - так само. Кров'ю чужою і своєю. Ворожою і рідною, - писав Петлюра.

Немає коментарів:

Дописати коментар