неділю, 14 червня 2015 р.

Дендропарк Софіївка

Дендропарк Софіївка має свою романтично-захоплюючу історію. У XVIII столітті землі міста Умані, де власне і знаходиться дендропарк, належали польському магнату, претенденту на польську корону, генералу-лейтенанту війська коронного Станіславу Щенсному Потоцькому, одному з найбагатших людей того краю. Доля розпоряджалася так, що всі його романи з коханими жінками зазнавали невдач (першу даму його серця було нещадно вбито). Та одного разу, перебуваючи в Яссах, Станіслав Потоцький познайомився з прекрасною гречанкою Софією - дружиною генерала російської армії, графа Юзефа Вітта. Жінка одразу ж заполонила серце Потоцького. Про роман Щенсного з Софією у Варшаві і Петербурзі ходили справжні легенди. На знак своєї відданої та щирої любові до Софії граф Потоцький спорудив цілий парк, назвавши його в честь жінки серця "Софіївкою". На будівництві були зайняті селяни, що отримували за це гідну платню. Власноруч вони переносили каміння, будуючи скелі, відшліфовували їх. Трагічним місцем в дендропарку Софіївка є "камінь смерті", під яким, за легендою, полягло понад сотню чоловік, недонісши його до призначеного місця. Будівництво цього дива обійшлося графу Потоцькому в 15 млн польських злотих. З того часу минуло вже багато років, а Софіївка і досі продовжує заворожувати відвідувачів своєю красою та неповторністю.
Потрапивши до Софіївки, ви ніби потрапите в казку. За задумом архітектора, парк є наочною ілюстрацією до окремих частин поем Гомера "Іліада" та "Одіссея". При вході до парку видніється великий павільйон Флори, на фоні котрого знаменитий фонтан у формі змія. Софіївка розділена на вулички, аби простіше було орієнтуватися, прогулюючись парком. Дорогами парку їздять лише екологічно-чисті автомобілі, щоб не псувати краси Софіївки та чистоти повітря.
Уманський дендропарк дивує своїми прекрасними краєвидами: водоспаду "Грот Діани", Женевського озера, унікальних дерев (дуб, якому понад 300 років, ялина, що росте корінням вгору, тюльпанове дерево, що зацвітає навесні), поляни Грибок, діброви Дубинка, річки Кам'янки. Софіївка дивує своїми особливостями. Одним, з найпопулярніших місць в парку є Острів кохання, легенда розповідає, що саме на тому місці Софія, побачивши частину парку, подарувала графу Потоцькому палкий поцілунок. До Острову кохання пролягає дерев'яний міст, на якому закохані залишають свої ініціали, також через нього парубки переносять своїх дам серця на руках. Загадковим місцем в Софіївці є також "Камінь бажань", що знаходиться в печері: кажуть, якщо обійти цей камінь, доторкнувшись до нього рукою, не відпускаючи, і в той час загадувати бажання - воно обов'язково здійсниться. В парку є невеличке джерело "Србні джерельця", за легендами, жінки, котрі хотіли завагітніти, пили звідти воду, і через деякий час траплялося очікуване диво. По суботах в Софіївці гуляє багато наречених в білосніжних сукнях, сюди приїжджають випускники шкіл з сусідніх місць - це вже стало традицією всіх поколінь.
Дендрологічний парк Софіївка широко відомий за межами Умані та України, і стоїть в одному ряду з такими шедеврами паркобудівництва Європи, як сад Бальбі у Флоренції (Італія), парк Сан-Сусі у Потсдамі (Німеччина) і палацовий парк у Версалі (Франція). Навідавшись сюди ви порините в незабутню атмосферу давніх часів та відчуєте запаморочливий смак романтики і кохання, що витає навіть в повітрі.
Учні 5-их класів  нашої школи здійснили захопливу мандрівку алеями парку , де поринули в атмосферу античного світу та царства природи .Дякуємо батькам за підтримку!

Немає коментарів:

Дописати коментар